Toncabönamarmelad

Glorias Äppelgårds toncabönamarmelad kokades första gången våren 2009, då användes vanliga höstäpplen och nådde inte riktigt önskat resultat.
Hösten 2012  kokades marmeladen på våra små röda paradisäpplen istället, vilken smak och färg!
Vi rekommenderar den varmt till dessertostar som Gruyère Alpage, eller Appenzeller.

Tonkaböna (Dipteryx odorata), kommer ursprungligen från Venezuela, Costa Rica. Den tillhör familjen Leguminosae, dit hör bland annat ärtor och bönor.
Toncabönan växer på träd som kan bli upp till 40 meter höga. Vid odling beskärs träden till en mer praktisk höjd på 4-5 meter. Skörden är ca 0,5-1 kg/träd, och varierar kraftigt. En god skörd inträffar normalt vartannat år eller vart tredje. Frukten är 7-10 cm lång och köttig. Varje frukt innehåller ett frö. Efter skörd torkas frukterna några dagar och knäcks sedan och fröet tas om hand. Fröet torkas i skugga. En tonkaböna av högsta kvalitet är lång och tjock. Fröna skall vara fasta med djup färg och skrynklig yta. En bra behandlad böna har kristaller av kumarin på ytan. Aromen är kraftig liksom vanilj och användes på liknande sätt i glass, krämer, dessertsåser, crème brûlée mm.
Tonkabönan passar också utmärkt i såser till fisk.