Gårdens Honung

Bi som pollinerar

Gårdens Äppelhonung. ”Här/Närproducerat”         För att hjälpa pollineringen rekommenderas vi att ha/hyra 2 bisamhälle per hektar. Sedan 2010 har vi haft samarbete med ”Honungsgården”, biodlare  som jobbar med samma princip som vi gör. Varje år har vi köpt allt honung som dem 6 bi samhällens producerar (2016 är det rekord, mer än 250 burkar) och sålt dem i Gårdens butik.

Enkel fakta om honung. För att få fram ett halvt kilo honung måste bisamhället tillryggalägga en flygsträcka som kan mätas i varv runt jorden. Så – grattis om du har förmånen att kunna äta från en burk med äkta svensk honung. Den lena naturprodukten är så eftertraktad av våra konsumenter att bina verkligen måste vara ”flitiga” för att hinna med. Ibland kan det vara svårt att hitta en delikatess som svensk honung när efterfrågan är större än tillgången. Honungen används naturell som sötningsmedel, som smakförhöjare i matlagning och till massor av annat där man söker den välgörande goda aromen. Varför inte prova en klick honung nästa gång du mixar en sallad, gör marinaden till revbensspjället eller bakar?

Bina har emellertid sin största betydelse på ett helt annat plan än som producenter av honung. De svarar för flygtransporten av pollen från den ena blomman till den andra. En transport utan vilken vilda och odlade växter i allmänhet inte kan utveckla frukter och frön.

Binas arbete som trädgårdsmästare är viktigt för det svenska växtriket – och den svenska ekonomin. Den mängd frukter och frön från odlade växter som utvecklas tack vare ett bis blombesök går inte att värdesätta i kronor och ören. En om möjligt ännu större betydelse har bina som trädgårdsarbetare i den vilda vegetationen.