Vikindio

Vikindio är min version av den argentinska grillsåsen Chimichurri.
Det är en fyllig grillsås och vinägrett. Jag har mina rötter i Sydamerika, i Chile som är Argentinas grannland. Varför väljer jag att inspireras av grannlandet, istället för av hemlandet?
I chilensk matlagning används mycket koriander. Vår godaste grillsås heter Pebre, med mycket koriander i.  Jag provade att koka Pebre med mindre koriander i, men produkten förlorade sin karaktär. Koriander passar inte alltid den svenska smaken så bra. Därför min vinägrett blev Vikindio.

Bakgrunden till detta är de två kulturarv som möts. Vik, står för de svenska smakerna och för det svenska, vikingar. Indio, står för våra aborigener i Sydamerika och deras smakarv. Missa inte denna oförglömliga smakupplevelse!
Jag utvecklade Vikindio till grillsäsongen 2008. Jag har i produktern mycket av mina äpplen och senap som svenskar älskar. I argentinskt Chimichurri används inga äpplen, ännu mindre senap. Denna äppelbaserad sås har nu blivit mycket omtyckt och populär, men är egentligen inte Chimichurri, men inspirerad av den.
Vikindio används som marinad till alla köttsorter, fisk,och grönsaker. Passar mycket bra till matlagning både varma och kalla rätter. Blandas med créme fraiche, gräddfil, och eller majonnäs med Vikindio till olika dipsåser. Läs om fler tips under Tips och Recept.
Vikindio innehåller osockrad äppelavkok, vår egen äppelcidervinäger, vatten, svensk kallpressad rapsolja, gröna örter, Glorias Heta, salt och socker. Då den är utan E- tillsatser, färgämnen, konserverings och emulgeringsmedel kan den separera, så skaka den innan servering.